Fizička lica
Računi
Krediti
Štednja
AIK Like
24/7
Pravna lica
Mala privreda
Privreda
AgroBiz
Računi
Krediti
Rešenja
24/7
Platinum iskustvo
Kako obezbediti izvore finansiranja za sopstveni biznis?
Objavljeno 01.04.2021

Da bi uspeo tvoja želja za uspehom mora biti veća od tvog straha od neuspeha.

Bil Kozbi

Nezvanična statistika pokazuje da oko 75 odsto biznis ideja nikada nisu ugledale svetlost dana, a glavni razlog je nedostatak sredstava za pokretanje i finansiranje. Međutim, to nikako ne bi smelo da bude prepreka i razlog da vaši biznis planovi ostanu samo neostvarena želja. Ako ste iole sigurni da vaš biznis može da obezbedi vama i porodici svetliju i sigurniju budućnost, novac ne sme tome da stane na put. Uostalom, ako ne probate, nikada nećete saznati... Da li zaista mislite da su uspešni ljudi oko vas imali u slamarici dovoljno novca koji je potreban za početak poslovanja? Malo je takvih srećnika, verujte...

Prijatelji i porodica

Živite zajedno kao braća, a posao vodite kao stranci.”

Arapska izreka

Jedna od opcija su porodica i prijatelji. Ovo je pravi izbor, ali samo ukoliko ste spremni da sa bliskim ljudima delite svoj biznis, sve uspehe i neuspehe, dobit, ali gubitke. Pozitivna stvar ovog izbora je izostanak kamata, izbegavanje kredita, ali može se pretvoriti u noćnu moru ukoliko niste spremni da povučete jasnu granicu između privatnog i poslovnog. U ljudskoj prirodi je da jedno povlači drugo.

Bankarski proizvodi

Banke nude široku paletu proizvoda koji vam mogu pomoći kako u pokretanju, tako i u razvoju biznisa koji imate. Ukoliko ulaganja ne zahtevaju ozbiljniju svotu novca, onda vam možda može biti dovoljan neki od kredita iz palete gotovinskih pozajmica (govorimo o početnom kapitalu od nekoliko hiljada evra). Međutim, ako su vam potrebna ozbiljnija ulaganja i obrtna sredstva, u ponudi banke postoji niz kreditnih proizvoda upravo namenjenih poslovanju.

Kapital je suviše skup da bi se poverio neznalicama

Ukoliko je AIK Banka vaš izbor, na raspolaganju vam je široka paleta kreditnih proizvoda namenjenih privrednim subjektima - kratkoročni krediti, dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu, krediti za obrtna sredstva, dugoročni krediti, krediti za trajna obrtna sredstva, investicioni krediti... (link ka biznis kreditima) Koji od ovih proizvoda ćete izabrati, zavisi od vaših potreba. Ukoliko niste sigurni da možete sami da odaberete šta je pravo rešenje za vaše poslovne potrebe, obratite se savetniku u banci. Iznesite mu svoje ideje, dileme, potrebe, a on će svakako naći šta je to najbolje za vas u tom trenutku.

Razvojni fondovi i grantovi

Državne institucije nikako ne treba zanemariti, naročito ako ste početnici u biznisu. Fond za razvoj Republike Srbije raspolaže budžetom koji je namenjen pre svega za Start up projekte. Na ovaj način doćićete do bespovratnih sredstava i kredita sa niskim kamatama, a na raspolaganju su i grantovi koji podrazumevaju manje sume. Istina, ova vrsta podrške privredi zahteva ispunjavanje niza uslova i obimnu dokumentaciju, ali ako ste na to spremni, dobićete povoljnu finansijsku podršku za vaš poslovni projekat. Ova sredstva će biti sigurna ako sa njima raspolažete preko jednog od biznis paket računa AIK banke koja će vam pružiti značajnu podršku i pomoć, ali i olakšice u vašem daljem poslovanju.

Povezani tekstovi

Projektno finansiranje - prednosti i izazovi

Gradnja stambenih i poslovnih objekata je veoma unosan posao, a velika potražnja za kvadratima navela je mnoge da se bave investitorskim poslom. Ipak, obezbediti sredstva za tako velike projekte,

Kako obezbediti izvore finansiranja za sopstveni biznis?

Nezvanična statistika pokazuje da oko 75 odsto biznis ideja nikada nisu ugledale svetlost dana, a glavni razlog je nedostatak sredstava za pokretanje i finansiranje

Pročitajte još

Koja je razlika između garancije i akreditiva?

Ako se bavite uvozom ili izvozom robe, veoma je važno da znate razliku između garancije i akreditiva, ali i koja su to njihova zajednička svojstva.

Pročitaj više
Čuvajte vreme i zdravlje, otvorite račun iz fotelje

Vreme je novac, pa zašto bismo ga trošili na čekanje u redu ako ne moramo?

Pročitaj više
Šta je prenosivi akreditiv?

Prenosivost akreditiva se ugovara i mora izričito da se naglasi u uslovima akreditiva i to terminom “transferable”.

Pročitaj više
Šta je kontragarancija?

Ponekad zakoni države korisnika garancije propisuju da garanciju u njihovu korist izda lokalna banka ili sam korisnik garancije želi da mu njegova poslovna banka izda garanciju.

Pročitaj više
Šta je aviziranje garancije?

Aviziranje garancije je obaveštenje korisniku da je u njegovu korist izdata garancija ili njena izmena, a bez obaveze po avizirajuću banku.

Pročitaj više